Yazılımcının özgeçmişinde not ortalamasının önemi nedir? Ne zaman özgeçmişe yazılmalı, ne zaman yazılmamalı? Hedeflediğiniz pozisyonlar konusunda nasıl daha net olabilirsiniz? Elde ettiğiniz deneyimleri ve projeleri nasıl listelemelisiniz? Bu videoda bu konulardan bahsetmeye çalıştım.
➡️ Herkes verdiği emeğim karşılığını almak ister, bu gayet doğal bir durum. Bir çiftçi ektiği mısırın mahsulünü nasıl hak ediyorsa, bir öğrenci de çok çalışarak elde ettiği yüksek not ortalamasının mahsulünü almak ister. Standart bir testin yokluğunda, not ortalaması bu görevi görür. Yüksek bir not ortalaması sizin kodlama konusunda iyi olduğunuzu göstermez, ama işe alan kişiler tarafından sizi daha uygun bir konuma getirir.
➡️ Düşük bir not ortalamanız varsa, fakat oldukça iyi iş deneyimleriniz varsa, not ortalamanızı özgeçmişinizde listelemeyebilirsiniz. Deneyimleriniz ve tecrübeleriniz ile karşınızdaki etkilediyseniz, not ortalamasının ne önemi var ki? Ancak not ortalamanız düşükse ve iş tanımı için yeterli yeteneğiniz yoksa, belki de bunlardan birini daha çok geliştirmeli ve iş başvurularını daha sonra değerlendirmelisiniz.
➡️ Üniversitedeki her ders sizin çalışma hayatınızda kullanacağınız dersler değil, bunu hepimiz biliyoruz. Nadir bir durum olsa da, not ortalamanız, ilginiz olmayan, diğer alandaki dersler nedeniyle düşük olabilir. Örneğin, programlama ile ilgili derslerde iyi, fakat alanınızın dışındaki derslerde kötü olabilirsiniz. Bu gibi durumlarda, özgeçmişinize transkript bile eklemeyi düşünebilirsiniz.
➡️ Ayrıca not ortalamanızı listelediyseniz, “kaç üzerinden” olduğunu da listelemenizi tavsiye ederim. Eğer karşınızdaki kişi okuduğunuz üniversitenin derecelendirme sistemine aşina değilse “3.6” ona hiçbir anlam ifade etmeyecektir. Bu durumda “3.6 / 4.0” şeklinde yazabilirsiniz örneğin.
➡️ Ek olarak, hedefleriniz konusunda net olun, hangi pozisyona başvuruyorsunuz? İş tanımını doğru bir şekilde okuyun ve başvurduğunuz işi öğrenin.
➡️ “İş deneyimi” herhangi bir iş deneyimi anlamına gelmez; “ilgili” iş deneyimi anlamına gelir. Nitelik, nicelikten önce gelir.
➡️ Açıklamaların kapsamlı ama öz olduğundan emin olun. “Yazılım mühendisliği stajyeri – kod yazdım” demek yerine, hiçbir şey yazmamak daha iyi olabilir, bunu düşünün.
https://www.quora.com/Does-GPA-matter-for-a-CS-student-who-want-to-work-at-a-tech-company