Bu videoda yazılım geliştiricilere önerebileceğim ilk kitap William Poundstone’un NTV Yayınları’ndan çıkan “Google’da Çalışacak Kadar Akıllı mısınız?”. Kitap temel olarak, özellikle 2000’li yılların başlarında, başta Google olmak üzere Silikon Vadisi’ndeki büyük şirketler tarafından sorulan yanıltıcı mülakat sorularından ve bu soruların çözümlerine nasıl yaklaşmanız gerektiğinden bahsediyor. Keyifli okumalar şimdiden.
➡️ Kitap Tanıtımı:
William Poundstone Amerika’nın en seçici şirketleri ile yapılacak iş görüşmelerinde başarıya ulaşmanın şifresini çözüyor.
💡 Beş sent boyutuna küçültülüp blender’a atılıyorsunuz. Blender’ın bıçakları 60 saniye sonra hareket edecek. Ne yaparsınız?
💡 Bir çizgi film karakteri olsaydınız, hangisi olurdunuz ve niçin?
💡 Bir okul otobüsüne kaç golf topu sığar?
💡 Arkadaşınızla bir pizzayı paylaşıyorsunuz. Payınıza mümkün olan en fazla miktarda pizza düşmesi için kaç adet eşit boyda pizza dilimi olması gerekir?
💡 Başınızı nasıl tartarsınız?
💡 Dünyada bir sene içinde kaç şişe şampuan üretilir?
💡 Yağmur yağıyor ve aracınızı otoparkın en uzak köşesine park etmişsiniz. Hangisi daha kuru kalmanıza yol açar, koşmak mı yürümek mi? Peki ya şemsiyeniz varsa?
💡 Adamın biri arabasını otele kadar ittirir ve servetini kaybeder. Ne olmuştur?
💡 Suda mı daha hızlı yüzersiniz yoksa şurupta mı?
Bunlar Google’da Çalışacak Kadar Akıllı mısınız? kitabında yer alan ve ilk bakışta cevaplanması imkansız gibi görünen sorulara verilmiş birkaç örnek. William Poundstone, hayalinizdeki işe girebilmeniz için kaleme aldığı bu 21. kılavuzunda günümüzün önde gelen şirketlerinin tarihçesi, sırları ve kullandıkları aldatıcı mülakat tekniklerini gözler önüne seriyor. Kitap günümüzde yapılan iş görüşmelerinde sıklıkla sorulan en zor sorulardan düzinelercesinin çözümüne kılavuzluk ediyor. Yaratıcı düşüncenin önemini, rakiplerinize fark atmanın yöntemlerini, Facebook sayfanızın sizin hakkında ne söylediğini ve çok daha fazlasını keşfedin. Google’da Çalışacak Kadar Akıllı mısınız? günümüz iş piyasasında başarıya ulaşmanız için etkileyici, eğlendirici ve vazgeçilmez bir kılavuz.
💊 Sayfa Sayısı: 352
💊 Baskı Yılı: 2014
💊 Dili: Türkçe
💊 Yayınevi: NTV
💊 İlk Baskı Yılı : 2014
➡️ Kitabın Bölümleri
1️⃣ Googleplex’te sayıca yetersiz kalmak
2️⃣ Yaratıcılık mezhebi
3️⃣ Kandırılmak ve tuhaf davranışlara maruz kalmak
4️⃣ Google’ın işe alım makinası
5️⃣ Mühendisler ve mühenfis gibi düşünmemenin yolları
6️⃣ Aldatıcı mülakat sorularına yönelik saha kılavuzu
7️⃣ Beyaz tahta uygulaması
8️⃣ Dr Fermi ve uzaylılar
9️⃣ Kırılmayan yumurta
🔟 Başınızı tartmak
⚠️ Bu arada aşağıdaki linklerden anladığım kadarıyla Google bir süre önce iş görüşmelerinde bu tarz sorular sormanın “anlamsız” olduğuna karar vermiş.
“We found that brainteasers are a complete waste of time,” Laszlo Bock, senior vice president of people operations at Google, told the New York Times. “They don’t predict anything. They serve primarily to make the interviewer feel smart.”
✅ Google admits those infamous brainteasers were completely useless for hiring: https://qz.com/96206/google-admits-those-infamous-brainteasers-were-completely-useless-for-hiring/
✅ In Head-Hunting, Big Data May Not Be Such a Big Deal: https://www.nytimes.com/2013/06/20/business/in-head-hunting-big-data-may-not-be-such-a-big-deal.html?pagewanted=all&_r=0 Son olarak, siz de benim gibi bu kadar “akıllı” biri olmadığınızı düşünüyorsanız Quora’daki şu yazıyı okumanızı tavsitye ederim.
✅ “How do I accept the fact that I am not smart and I will never get a software engineer job at Google?” https://www.quora.com/How-do-I-accept-the-fact-that-I-am-not-smart-and-I-will-never-get-a-software-engineer-job-at-Google/answer/Alan-Mellor